The browser you are using is not supported by this website. All versions of Internet Explorer are no longer supported, either by us or Microsoft (read more here: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Please use a modern browser to fully experience our website, such as the newest versions of Edge, Chrome, Firefox or Safari etc.

"Det är ju inte som att snatta" - En kvalitativ studie om att dyka i containrar och sväva i ovisshet

En kvalitativ studie om att dyka i containrar och sväva i ovisshet

Author

  • Marie Birath
  • Erika Fritzell

Summary, in Swedish

Tidigare forskning om så kallad dumpster diving, även kallat dumpstring eller sopdykning, har fokuserat på fenomenet som en del av en frigansk livsstil och på hur människor som dumpstrar skapar en identitet av antikonsumtion med hjälp av dumpster diving. Syftet med denna uppsats är att utforska hur dumpstrare upplever och förhåller sig till osäkerheten kring huruvida dumpster diving är olagligt eller inte. Därför undersöks hur dessa upplever risken att bli konfronterade när de tar mat från containrar och vilken inställning de har till vetskapen om att de eventuellt begår ett brott. Åtta kvalitativa intervjuer har genomförts med människor som dumpstrar och fyra fältobservationer har gjorts som komplement till dessa. Materialet har analyserats med hjälp av olika kriminologiska teorier. Studien visar att risken för att bli konfronterad inte hindrar dumpstrare från att ta mat från containrar samtidigt som de alla förhåller sig till denna risk vilket bland annat visar sig i deras val att dumpstra sent på kvällen. Risken att bli konfronterad resulterar också i en upplevelse av spänning vilket framstår som en tilltalande aspekt av dumpster diving. Dumpstrarna visar inget stort behov av att rättfärdiga sitt beteende utan framhäver hellre vilka skäl de har för att dumpstra och de aspekter som de upplever som positiva. Samtidigt som osäkerheten kring den juridiska regleringen för vissa gör upplevelsen tilltalande medför ovisshetens praktiska konsekvenser att intervjupersonerna ställer sig tveksamma till att dumpstra om de skulle få en stabilare ekonomi.

Department/s

Publishing year

2013

Language

Swedish

Document type

Student publication for Bachelor's degree

Topic

  • Social Sciences

Keywords

  • dumpstring
  • dumpster diving
  • containerdykning
  • kriminologi
  • juridisk gråzon

Supervisor

  • Agneta Mallén