The browser you are using is not supported by this website. All versions of Internet Explorer are no longer supported, either by us or Microsoft (read more here: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Please use a modern browser to fully experience our website, such as the newest versions of Edge, Chrome, Firefox or Safari etc.

Ja, till storslagna bröllop! : en kvalitativ innehållsanalys av fyra svenska bröllopstidningar

Author

  • Elin Sigudardottir

Summary, in Swedish

Denna uppsats har sin bakgrund i författarens nyfikenhet angående bröllopstidningar och deras innehåll. Syftet är att undersöka den värld som tidningarna skildrar. Vad är det för bild som visas av bröllop och äktenskap? Finns det människor som tjänar på att två individer ingår i äktenskap? Är bröllopet och dess planering en kvinnosyssla? Uppsatsen bygger på en kvalitativ innehållsanalys av fyra svenska bröllopstidningar från år 2002. Först diskuteras det vita bröllopets symbolik. Därefter följer en diskussion om den feministiska kritiken av äktenskapet. Sedan redovisas svenska bröllopstraditioner. Bröllopets ekonomiska sida diskuteras. Innehållsanalys som metod diskuteras och slutligen redovisas resultatet av analysen. Analysen visar att bröllopstidningarna visar upp en bild av en helt problemfri fantasivärld för det blivande brudparet. Det finns människor i Sverige som tjänar pengar på att två individer bestämmer sig för stort bröllop. Bröllopet och dess planering är i högsta grad en kvinnosyssla.

Department/s

Publishing year

2002

Language

Swedish

Document type

Student publication for Master's degree (one year)

Topic

  • Social Sciences

Keywords

  • Sociology
  • Sociologi

Supervisor

  • Anna-Lisa Lindén