The browser you are using is not supported by this website. All versions of Internet Explorer are no longer supported, either by us or Microsoft (read more here: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Please use a modern browser to fully experience our website, such as the newest versions of Edge, Chrome, Firefox or Safari etc.

Olle Rybergs Orientaliska Handskriftssamling: problematik rörande katalogisering av de arabiska handskrifterna i samlingen

Author

  • Mattias Ekberg

Summary, in Swedish

Vid Universitetsbiblioteket i Lund finns en handskriftssamling benämnd Olle Rybergs orientaliska handskriftssamling. Denna handskriftssamling har varken katalogiserats eller granskats fullständigt. Samlingen har tillhört Olof Ryberg (1905-1990), som var en välkänd profil i Lunds akademiska kretsar.

Handskrifterna nr 178-275 i denna samling har studerats i syftet av att presentera en förstudie av samlingen inför en eventuell framtida katalogisering av de arabiska handskrifterna och verken i samlingen.
Det fokuseras i denna förstudie på problematik som berör katalogiseringen av de arabiska handskrifterna och texterna som har identifierats vid granskandet av handskrifterna 178-275 i Olle Rybergs orientaliska handskriftsamling. Syftet är inte att studera ett statistiskt representativt urval eller att ge en heltäckande bild av samlingen. Åtta problem av olika natur vilka samtliga berör en eventuell framtida katalogisering av de arabiska handskrifterna och texterna i samlingen presenteras och diskuteras. Den problematik som diskuteras sträcker sig över en rad olika vetenskapliga områden, t.ex. kodikologi, bibliografi, biblioteksvetenskap, orientaliska språk utöver arabiska, t.ex osmansk turkiska och persiska, etc.

Förslag ges på hur dessa problem kan hanteras av den/de som söker att katalogisera Olle Rybergs handskriftsamling. De förslag som ges baseras till större del på diskussioner som förs av experter inom islamisk kodikologi kring en viss problematik, och/eller metoder som har använts i olika publicerade arabiska handskriftskataloger.

Department/s

Publishing year

2011

Language

Swedish

Document type

Student publication for Master's degree (one year)

Topic

  • Languages and Literatures

Keywords

  • katagoliseringsproblematik
  • katalogisering
  • Olle Rybergs orientaliska handskriftsamling
  • arabiska handskrifter
  • islamisk kodikologi
  • biblioteksvetenskap

Supervisor

  • Lena Ambjörn (Professor)