The browser you are using is not supported by this website. All versions of Internet Explorer are no longer supported, either by us or Microsoft (read more here: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Please use a modern browser to fully experience our website, such as the newest versions of Edge, Chrome, Firefox or Safari etc.

Skapar digitaliseringen teknologisk arbetslöshet?

Author

  • Sofia Nilsson
  • Christina Papavramidi

Summary, in Swedish

Syftet i den här uppsatsen är att diskutera om det finns historiska trender som tyder på att digitaliseringen kommer skapa teknologisk arbetslöshet i framtiden. Således är därför frågeställningen huruvida dagens teknologi, digitaliseringen, skapar teknologisk arbetslöshet. För att kunna besvara uppsatsens frågeställning används en kvantitativ metod där sekundärdata på länders olika branscher samt litteraturstudier ligger till grund. Uppsatsen fokuserar på att studera Sverige, Storbritannien och USA utifrån ett långt- och kort perspektiv. Digitaliseringen har möjliggjort att allt fler uppgifter idag kan genomföras på nya sätt. Resultatet visar på att det finns trender som indikerar att digitaliseringen i en allt större bemärkelse kan sprida sig till fler branscher och på så sätt skapa teknologisk arbetslöshet. På lång sikt visar inte uppsatsen några tecken på teknologisk arbetslöshet. På kort sikt finns fåtalet tendenser som visar på att digitaliseringen skapar teknologisk arbetslöshet i Sverige och USA. Eftersom digitaliseringen sker i en exponentiell hastighet hävdar uppsatsen att en potentiell teknologisk arbetslöshet är att befara. Ett sätt att motverka den potentiella teknologiska arbetslösheten är att höja utbildningsnivån.

Publishing year

2017

Language

Swedish

Document type

Student publication for Bachelor's degree

Topic

  • Business and Economics

Keywords

  • teknologisk arbetslöshet
  • digitaliseringen
  • efterfrågan på arbetskraft
  • framtidens arbetsmarknad

Supervisor

  • Fredrik N G Andersson