The browser you are using is not supported by this website. All versions of Internet Explorer are no longer supported, either by us or Microsoft (read more here: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Please use a modern browser to fully experience our website, such as the newest versions of Edge, Chrome, Firefox or Safari etc.

Oförenliga verkligheter – En studie av maktkamper vid organisationsförändringar

Author

  • Alexander Hellgren

Summary, in Swedish

Uppsatsen undersöker med Foucaults diskursteori och Bourdieus teori om fält den debatt och de uppfattningar som omger två organisationsförändringar på Karlshamns lasarett, som är en del av Blekingesjukhuset. Sjukhuspersonal samt landstingspolitiker har studerats som centrala aktörer i frågan. Syftet är att med hjälp av nämnda teorier blottlägga och förstå den pågående maktkampen kring förändringarna som ett uttryck för diskursiva system i de fält aktörerna tillhör. Huvudsakligen undersöks vilka som får tillträde till respektive utestängs från de aktuella diskurserna, vad som får sägas inom dem och hur aktörer legitimerar och förkastar olika åsikter kring förändringarna. Uppsatsen har också ett visst teoriutvecklande syfte, då den demonstrerar hur diskursiva utestängningsmekanismer kan förstås som en del av de spelregler vilka begränsar aktörers tillträde till och handlingar inom olika fält. Analysen grundar sig på insamlat material i form av intervjuer med nyckelpersoner och debattartiklar som berör förändringarna. Intervjuerna är semistrukturerade och genomförda med tre sjuksköterskor, en avdelningschef, Blekingesjukhusets förvaltningschef samt en landstingspolitiker. Debattartiklarna har hämtats från de två större lokaltidningarna och är avgränsade till texter skrivna av aktörer inom landstingspolitiken eller sjukvården.
Uppsatsens resultat visar på en rad diskursiva mekanismer som effektivt utestänger sjukvårdspersonalen från debatten, medan sjukhusledningen och landstingspolitiker har företräde att definiera vad som är rätt och fel i sammanhanget. Detta är ett resultat av att det politiska kapitalet, som politikerna och i viss utsträckning även sjukhusledningen besitter, är starkare än det medicinska. Tillhörigheten till ett medicinskt respektive politiskt fält ger också upphov till två oförenliga världsbilder hos aktörerna, där insikt respektive översikt anses ge en objektiv bild av rådande förhållanden.

Publishing year

2013

Language

Swedish

Document type

Student publication for Bachelor's degree

Topic

  • Social Sciences

Keywords

  • kommunikation
  • organisationsförändringar
  • utestängningsmekanismer
  • socialkonstruktivism
  • förvaltning
  • sjukhuspersonal
  • landstingspolitiker

Supervisor

  • Johan Jarlbrink