The browser you are using is not supported by this website. All versions of Internet Explorer are no longer supported, either by us or Microsoft (read more here: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Please use a modern browser to fully experience our website, such as the newest versions of Edge, Chrome, Firefox or Safari etc.

Är din tv redo? -en undersökning om informationen kring digital-tv-övergången på Gotland

Author

  • Johanna Karlsson

Summary, in Swedish

Sveriges riksdag beslutade i maj 2003 att hela Sverige skulle gå över till digital-tv. Den första kommun som skulle släcka det analoga nätet och gå över helt till digital-tv var Gotlands kommun. Befolkningen på Gotland behövde informeras om beslutet och om de praktiska åtgärder som behövde genomföras och broschyren Sverige inför digital-tv kom till. Denna delades ut till alla hushåll på Gotland.

Utgångspunkten i denna uppsats är att en sådan text som Sverige inför digital-tv rimligtvis borde ha en argumentativ karaktär. Den innehåller information om ett redan fattat beslut, men eftersom det är ett politiskt beslut som är fattat i en representativ demokrati kräver situationen att en viss argumentation för att rätt beslut är fattat förs.

Syftet med denna uppsats är att undersöka hur argumentationen ser ut i en situation där det politiska beslutet är fattat men där makthavarna har ett behov av att övertyga befolkningen om riktigheten i beslutet. Situationen på Gotland inför digital-tv-övergången är i fokus och det huvudsakliga materialet som undersöks är broschyren Sverige inför digital-tv.

Slutsatsen av undersökningen är att broschyren borde ha utformats annorlunda. Den politiska situationen på Gotland borde ha påverkat retoriken i broschyren mer. Broschyren var bristfällig som enda informationsmaterial, den var mer utformad för att väcka intresse än att skapa välvilja och argumentationen var dåligt underbyggd.

Publishing year

2006

Language

Swedish

Document type

Student publication for Bachelor's degree

Topic

  • Languages and Literatures

Keywords

  • retorik
  • argumentationsanalys
  • politik
  • digital-tv
  • Scandinavian languages and literature
  • Nordiska språk (språk och litteratur)

Supervisor

  • Gunlög Josefsson