The browser you are using is not supported by this website. All versions of Internet Explorer are no longer supported, either by us or Microsoft (read more here: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Please use a modern browser to fully experience our website, such as the newest versions of Edge, Chrome, Firefox or Safari etc.

En skugga blott: Lotte Reiniger och den tidiga animationsfilmen

Author

  • Peter Wide

Summary, in Swedish

Med silhuettfilmen Die Abenteuer des Prinzen Achmed (Prins Achmeds äventyr1926) skapade Lotte Reiniger den första animerade långfilmen.
Syftet med denna uppsats är att lyfta fram Lotte Reiniger och hennes pionjärarbete inom trick- och animationsfilmen. Född i Berlin 1899 var hon samtida med det nya mediets – den rörliga bildens – utveckling. Från sin tidiga ungdom till sin död 1981 var hon trots stora svårigheter, inte minst ekonomiska, ständigt engagerad med filmiska experiment. Hon nådde snabbt framgång konstnärligt och tekniskt och ses fortfarande som en föregångare inom den animerade filmen. Reiniger är dock märkligt anonym rent filmhistoriskt. En av frågorna är om det kan förklaras med den relativt smala genre hon arbetade inom.
I ett första inledande avsnitt görs en historisk tillbakablick med fokus på skuggspelsteatern, dess ursprung och inte minst de konstnärliga experimenten med denna teaterform i Paris på slutet av 1800-talet. Det var ju också här de första egentliga filmvisningarna ägde rum. Ett historiskt perspektiv är oundvikligt för att förstå den fortsatta utvecklingen av Lotte Reinigers arbete.
Lotte Reiniger kom tidigt i kontakt med banbrytare både inom filmens och teaterns värld. Det är här den egentliga studien börjar och den avser att peka på den självständighet som genomsyrade hennes arbete och den respekt hon tidigt mötte. Med utgångspunkt från mötet med skådespelaren och regissören Paul Wegener som var medlem i Max Reinhardts teaterskola tecknas bilden av en mycket målinriktad ung kvinna.
Den restaurerade versionen av Die Abenteuer des Prinzen Achmed från 2005 betraktas som Reinigers huvudverk och används i uppsatsen som utgångspunkt för att tolka och förstå Reinigers konstnärskap.

Department/s

Publishing year

2009

Language

Swedish

Document type

Student publication for Bachelor's degree

Topic

  • Performing Arts

Keywords

  • Reiniger Lotte Prins Achmed Prince Achmed Prinz Achemed Skuggspel
  • Siluett Silhuett Reiniger

Supervisor

  • Mariah Larsson (Ph D)