The browser you are using is not supported by this website. All versions of Internet Explorer are no longer supported, either by us or Microsoft (read more here: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Please use a modern browser to fully experience our website, such as the newest versions of Edge, Chrome, Firefox or Safari etc.

”Har ni hittat nåt?” - En studie av arkeologens uppfattning om allmänheten

Author

  • Emelie Grönberg

Summary, in Swedish

Denna uppsats handlar om ifall arkeologernas syn på allmänheten överensstämmer med bilden allmänheten har på sig själva. Genom att säkerställa detta går det att utveckla vår kommunikationsförmåga mellan grupperna, då det är mer givande att ha ett samtal med någon när man har samma föreställning om ämnet. Resultat av min undersökning visar att arkeologer och allmänheten är överens på de övervägande punkterna, så som att en arkeolog gräver och att allmänheten har ett intresse för arkeologi, men det finns även skillnader i deras uppfattningar, som att arkeologi enbart gynnar dåtiden istället för att faktiskt bidra med något både till nutid och framtid. Arkeologerna har ett förhållandevis gott inseende i varifrån allmänheten får sin kunskap, men tror för mycket på internets inflytande. För att råda bot på den dåliga kunskapsuppfattningen som arkeologer tycker att allmänheten har, är svaret att se till att förmedla noggrant och väl vid utgrävningsplatserna, eftersom många arkeologer kommer i kontakt med allmänheten där.

Publishing year

2010

Language

Swedish

Document type

Student publication for Master's degree (two years)

Topic

  • History and Archaeology

Keywords

  • arkeologer allmänheten förmedling

Supervisor

  • Birgitta Hårdh