The browser you are using is not supported by this website. All versions of Internet Explorer are no longer supported, either by us or Microsoft (read more here: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Please use a modern browser to fully experience our website, such as the newest versions of Edge, Chrome, Firefox or Safari etc.

Kommer (att): en studie av användande eller strykning av det futurala hjälpverbet kommer

Author

  • Linda Wahlgren

Summary, in Swedish

I denna uppsats undersöks användningen av det futurala hjälpverbet kommer. I undersökningen vill jag söka svar på om det med tiden har blivit vanligare att kommer skrivs utan infinitivmärke, och i så fall om struket infinitivmärke är vanligare förekommande i kombination med vissa ord än med andra. De tre källor, så kallade korpusar, jag har använt är från olika tider. Den första korpus som undersöks innehåller August Strindbergs romaner och skådespel vilka är från tidigt 1900-tal, den andra innehåller artiklar ur fem olika dagstidningar från 1965 medan den tredje och sista korpusen innehåller artiklar ur Göteborgs-Posten från 2004. Jag har gjort detta urval för att diakront undersöka om man kan se en tendens att det har blivit vanligare att hjälpverbet kommer skrivs utan efterföljande infinitivmärke.
Resultatet visar att kommer i den senaste källan jag har undersökt, över lag är mer frekvent förekommande med struket infinitivmärke, men också att strykning av infinitivmärket i samma källa är mer frekvent förekommande vid talarattitydsadverbial, än vad fallet har visat sig vara i de övriga två korpusar som undersökts. Ett resultat som har framkommit är att utelämnat infinitivmärke, om ett modalt adverbial, negationsadverbial eller konjunktionellt adverbial finns mellan kommer och infinitivverbet, inte förekommer i den tidigaste undersökta korpusen, för att sedan bli vanligare i de övriga två korpusarna. Även sambandet mellan antalet ord mellan kommer och infinitivverbet och andelen utelämningar av infinitivmärket har undersökts för var och en av de tre korpusarna, men endast i den senast undersökta korpusen förekommer utelämning av infinitivmärket oavsett hur många ord som finns mellan kommer och infinitivverbet.

Publishing year

2010

Language

Swedish

Document type

Student publication for Bachelor's degree

Topic

  • Languages and Literatures

Supervisor

  • Marit Julien (Universitetslektor)