The browser you are using is not supported by this website. All versions of Internet Explorer are no longer supported, either by us or Microsoft (read more here: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Please use a modern browser to fully experience our website, such as the newest versions of Edge, Chrome, Firefox or Safari etc.

Effektiv ordinlärning med suggestopedimetoden: det affektiva filtrets påverkan

Author

  • Annette Gyllander

Summary, in Swedish

Syftet med denna uppsats är att undersöka om suggestopedimetoden med dess fokus på glädje och avspänning, frigörandet av hjärnkapacitet och ett tryggt inlärningsklimat leder till framgång i ordinlärning i ett andraspråk. Som utgångspunkt finns Krashens teori om att ett lågt affektivt filter och ordinlärning har ett samband.

Undersökningen omfattade 32 studerande som studerar C-nivå inom ämnet Svenska för invandrare i tre mindre kommuner i västra Sverige våren 2009. Undersökningen bestod av ordkunskapstest och enkäter rörande deras demografiska bakgrund samt frågor som rör det affektiva filtret. De studerande var indelade i två kontrollgrupper och en försöks-
grupp. Kontrollgrupperna undervisades på ett traditionellt sätt medan försöksgruppen studerade efter en suggestopedisk modell.

Resultatet i vokabulärtesten påvisar ett möjligt samband med det affektiva filtret. Enligt enkätsvaren tenderar informanterna i försöksgruppen att ha ett lågt filter till skillnad från informanterna i kontrollgrupperna. Försöksgruppen uppnår inte det bästa resultatet beträffande vokabulärtesten, men med tanke på deltagarnas kortare vistelsetid i Sverige, färre undervisningstimmar och utan att behöva göra läxor, tyder det ändå på större framgång i ordinlärning än de övriga grupperna.

Publishing year

2011

Language

Swedish

Document type

Student publication for Bachelor's degree

Topic

  • Languages and Literatures

Keywords

  • suggestopedi
  • ordinlärning
  • det affektiva filtret
  • Lozanov
  • Krashen

Supervisor

  • Gunlög Josefsson (professor)