The browser you are using is not supported by this website. All versions of Internet Explorer are no longer supported, either by us or Microsoft (read more here: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Please use a modern browser to fully experience our website, such as the newest versions of Edge, Chrome, Firefox or Safari etc.

En gratisbiljett för alla? : Om förståelsen av skandinaviska språk hos studenter som lär sig danska, norska eller svenska som främmande språk

Author

  • Eva Fällman

Summary, in Swedish

Danska, norska och svenska är nordiska språk med stora likheter. Danskar, norrmän och svenskar förstår varandras språk relativt väl, framförallt i skrift. Syftet med denna uppsats är att undersöka om den som lär sig ett nordiskt språk som främmande språk också kan förstå de andra språken på samma sätt som infödda nordbor. Vidare vill jag ta reda på om något av de tre språken är „bättre“ att lära sig först för den som vill kunna ta del av den nordiska språkgemenskapen. Jag har därför testat tyska studenter med danska, norska eller svenska som främmande språk i läsförståelse, översättning och hörförståelse. De texter som används i undersökningen är nyheter från tre stora dagstidningars nätversioner och radionyheter.
Undersökningen visar att de tyska studenterna har god hjälp av sitt första nordiska språk i förståelsen av de andra språken, men att hjälpen inte är lika stor som för modersmålstalare. Norska tycks vara det språk som ger störst hjälp, vilket stämmer väl med tidigare undersökningar bland infödda nordbor. En annan mycket viktigt faktor för förståelsen är hur väl den studerande behärskar sitt första nordiska språk. De studerande som har kommit långt i sina studier och har stor kontakt med språket och landet förstår även de andra språken bra.

Publishing year

2011

Language

Swedish

Document type

Student publication for Master's degree (one year)

Topic

  • Languages and Literatures

Keywords

  • internordisk språkförståelse
  • nordiska språk som främmande språk
  • förståelsen av danska
  • norska
  • svenska

Supervisor

  • Jan Svensson