The browser you are using is not supported by this website. All versions of Internet Explorer are no longer supported, either by us or Microsoft (read more here: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Please use a modern browser to fully experience our website, such as the newest versions of Edge, Chrome, Firefox or Safari etc.

Läsbarhet i läroböcker: Hur kan sammanhanget i läroböcker och i informationstexter förtydligas för alla elever - andraspråkstalare såväl som förstaspråkstalare?

Author

  • Eva Laczo

Summary, in Swedish

Studien handlar om läsbarhet i samhällskunskapsböcker på gymnasienivå. Undersökningen studerar också läsbarheten i en informationstext. Läroböcker samt samhällsinformation bör ha ett språk som underlättar för läsaren att ta till sig innehållet. Det är viktigt inte minst för elever som läser svenska som andraspråk. Materialet som undersökningen baseras på utgörs av texter om Sveriges grundlagar från två läroböcker samt en text om grundlagarna från riksdagen. Texten från riksdagen vänder sig till människor som behöver information på enkel svenska. Syftet med undersökningen är att studera texter om grundlagarna utifrån utvalda kriterier på läsbarhet. Av den anledningen studeras olika faktorer som påverkar sammanhang och tydlighet i texterna. Resultaten visar bland annat att alla texterna är relativt informationstäta vilket kan betyda att de blir svårlästa. En annan faktor som påverkar läsbarheten negativt är att texterna inte har särskilt många ord som förstärker sambandet mellan olika delar i texten.

Publishing year

2012

Language

Swedish

Document type

Student publication for Bachelor's degree

Topic

  • Languages and Literatures

Keywords

  • andraspråkselever.
  • läsbarhet
  • läroböcker

Supervisor

  • Anna Flyman Mattsson