The browser you are using is not supported by this website. All versions of Internet Explorer are no longer supported, either by us or Microsoft (read more here: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Please use a modern browser to fully experience our website, such as the newest versions of Edge, Chrome, Firefox or Safari etc.

Vin och vindrickande i Ovidius Ars Amatoria och Tristia

Author

  • Kerstin Olin

Summary, in Swedish

En analys om vin och vindrickande i Ars Amatoria och Tristia, två verk av P. Ovidius Naso. Utgångspunkt är ett antal utvalda ord av relevans för ämnet, nämligen vin, merum, bibere, Bacchus (guden personifierad och som metonomi för vin), convivium, vitis och uva. Båda verken har genomlästs och handlingen redovisas i en synopsis och de relevanta orden har i kronologisk ordning placerats in i sina sammanhang. Undersökningen visar att förekomsten av relevanta ord i Ars är 62 till antalet, fördelade på drygt 2 300 verser, vilket är dubbelt så många som i Tristia med sina 31ord fördelade på drygt 3 500 verser. Flest förekommande ord i Ars är ordet Bacchus och synonymer, följt av merum, vinum och bibere. Merum och Bacchus är de två största grupperna i Tristia. Det framkommer att vindrickandet i Ars är mest frekvent på convivium och att Bacchus förekommer flest gånger i en vädjan till Bacchus i Tristia. Det faktum att Ars och Tristia skrevs under helt olika levnadsförhållanden i skaldens liv är en av förklaringarna till att förekomsten av relevanta ord är så olika; en annan förklaring ligger i verkens karaktär och innehåll. Ars skrevs i Rom när skalden stod på höjdpunkten av sin karriär, präglad av livsglädje medan breven i Tristia som skrevs under exilen i Tomis vittnar om ett liv i en förödande ensamhet och hemlängtan.

Department/s

Publishing year

2017

Language

Swedish

Document type

Student publication for Bachelor's degree

Topic

  • Languages and Literatures

Supervisor

  • Arne Jönsson (Professor)