The browser you are using is not supported by this website. All versions of Internet Explorer are no longer supported, either by us or Microsoft (read more here: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Please use a modern browser to fully experience our website, such as the newest versions of Edge, Chrome, Firefox or Safari etc.

Inte, nog och visst i mittfält och fundament

Author

Summary, in Swedish

I denna uppsats behandlas satsadverbialen inte, nog och visst. De undersöks, var för sig, i två positioner i satsen, nämligen fundamentet och den typiska satsadverbials¬positionen (A1). Syftet är att beskriva adverbialens möjliga betydelser i respektive position. Utifrån hur de, i olika talsituationer och kontexter, inverkar på talarens inställning till satsens proposition i fundamentet och i A1, har satsadverbialen delats in i modala kategorier. De kategorier som använts är avpassade för att bedöma modalitet utifrån enskilda satsled.

Undersökningen visar att nog och visst modaliserar satsen både då de står i A1 och då de står i fundamentet. Då de står i den typiska satsadverbialspositionen uttrycker de typiskt ett visst mått av osäkerhet rörande propositionens riktighet. I fundamentet tenderar de snarare att uttrycka visshet. Inte fungerar uteslutande som negation då det står i A1. I fundamentet fungerar inte emellertid både som negation och som modaloperator. Undersökningen visar att inte i fundamentet motsvaras av, och normalt kan parafraseras med, negation + modaloperator (vanligtvis väl eller ju) i A1.

I uppsatsen diskuteras även inbördes kombinationer mellan de tre satsadverbialen samt frågan om huruvida ett spetsställt inte, nog eller visst tenderar att medföra att satsen får karaktären av en fråga.

Publishing year

2008

Language

Swedish

Publication/Series

Nordlund

Document type

Working paper

Publisher

Nordiska språk, Språk- och litteraturcentrum, Lunds universitet

Topic

  • Languages and Literature

Status

Published

ISBN/ISSN/Other

  • ISSN: 0281-5427