The browser you are using is not supported by this website. All versions of Internet Explorer are no longer supported, either by us or Microsoft (read more here: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Please use a modern browser to fully experience our website, such as the newest versions of Edge, Chrome, Firefox or Safari etc.

Urkatastrofen : Första världskrigets plats i den moderna historien

Author

Summary, in Swedish

Andra världskriget har längre setts som den gränssättande händelsen i den moderna historien. Men kanske var andra världskriget bara första världskrigets sista slag. Det är första världskriget som är vår historiska urkatastrof, som under hundra år skapat nya konflikter, krig och folkmord, men också mer fredliga utvecklingar. De stora öppna såren i vår värld, på Balkan och Nordirland, i Mellanöstern och Kaukasusområdet, går tillbaka till första världskriget. Sovjetkommunismen, fascismen och nazismen föddes som politiska projekt i skyttegravarna. Den starka staten har sedan första världskriget inte släppt sitt grepp över det europeiska samhället, på ont och på gott. Tanken på ett enat Europa väcktes av urkatastrofen. Med utgångspunkt i en analys av första världskriget och de följande Parisfrederna tas ett samlat grepp på den moderna historien som ingen bok tidigare gjort.

Department/s

Publishing year

2014

Language

Swedish

Document type

Book

Publisher

Bokförlaget Atlantis

Topic

  • History

Keywords

  • Modern historia
  • första världskriget
  • verkanshistoria

Status

Published

ISBN/ISSN/Other

  • ISBN: 978-91-7353-710-0