Medlemmarna sviker facket

Publication/Series: Webbtv-kanalen Vad står på spel
Document type: Newspaper article

Summary

Den ekonomiska krisen borde öka benägenheten att ansluta sig till facket, men medlemmarna sviker och störst är raset hos hotell- och restauranganställda. Anders Kjellberg är docent i sociologi och forskar vid Lunds universitet kring facklig anslutning. - Mellan 2006 och 2008 sjönk fackanslutningen från 77% till 71%. Hade det inte varit för lågkonjunkturen hade raset varit ännu större, säger Kjellberg. Huvudförklaringen till medlemsraset menar han är att a-kasseavgifterna höjdes 2007. Saco har sett en medlemstillväxt men det beror främst på att det idag finns fler högskoleutbildade. Vidare kommenteras den pågående avtalsrörelsen i detta inslag från webbtv-kanalen "Vad står på spel" som lades ut 14 april 2010.

• Sociology (excluding Social Work, Social Psychology and Social Anthropology)
  • sociologi
  • fackförening