Export av Livsmedel – Till Vilket Pris?
Author
Summary, in Swedish
Exporterande företag sätter ofta olika priser på olika marknader. Traditionellt tänker man sig att det beror på att företag anpassar kvaliteten på sina produkter efter vilken marknad de säljer på. I denna studie undersöks om prisskillnaderna istället kan förklaras av att företag aktivt sätter olika pris på olika exportmarknader för samma vara. Studien görs för alla svenska exporterande företag inom jordbruk, livsmedelsindustri och parti- och detaljhandel. Resultaten visar att:
•Det är vanligt att svenska exportörer i livsmedelskedjan sätter olika priser på olika exportmarknader.
•Det är i huvudsak företag i livsmedels-industrin som ökar sin vinst till följd av en differentierad prissättning.
•Företagens möjligheter att öka sin vinst genom sin prispolicy förklaras främst av företagsunika egenskaper som till exempel ett starkt varumärke. Detta har policyimplikationer då det indikerar att svenskproducerat som försäljningsargument spelar en begränsad roll vid export.
•Det är vanligt att svenska exportörer i livsmedelskedjan sätter olika priser på olika exportmarknader.
•Det är i huvudsak företag i livsmedels-industrin som ökar sin vinst till följd av en differentierad prissättning.
•Företagens möjligheter att öka sin vinst genom sin prispolicy förklaras främst av företagsunika egenskaper som till exempel ett starkt varumärke. Detta har policyimplikationer då det indikerar att svenskproducerat som försäljningsargument spelar en begränsad roll vid export.
Department/s
Publishing year
2012
Language
Swedish
Publication/Series
AgriFood Policy Brief
Issue
2012:4
Full text
- Available as PDF - 332 kB
- Download statistics
Links
Document type
Report
Publisher
AgriFood Economics Centre
Topic
- Economics
Status
Published