The browser you are using is not supported by this website. All versions of Internet Explorer are no longer supported, either by us or Microsoft (read more here: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Please use a modern browser to fully experience our website, such as the newest versions of Edge, Chrome, Firefox or Safari etc.

Cancerframkallande ämnen i tätortsluft – Personlig exponering och bakgrundsmätningar i Malmö 2008

Author

  • Ulf Bergendorf
  • Katarina Friman
  • Håkan Tinnerberg

Summary, in Swedish

Den allmänna befolkningens personliga exponering i Malmö för några cancerframkallande ämnen undersöktes under perioden september-december 2008. Totalt 61 mätningar genomfördes på 41 slumpmässigt utvalda individer med personburna passiva provtagare för bensen, 1,3-butadien, formaldehyd, samt kvävedioxid, i sjudygnsperioder. Upprepade mätningar gjordes på 20 personer. Parallellt med de personburna mätningarna utfördes stationära mätningar på två platser i Malmö, en på Rådhustaket, som anses representera Malmös urbana bakgrund, samt en i gatunivå på Dalaplan.

Utöver detta utfördes även pumpad tvådygnsprovtagning av partiklar (PM2.5) och polyaromatiska kolväten (PAH) stationärt inomhus i vardagsrum samt vid den urbana bakgrundsstationen. PAH-mätningarna presenteras nedan som nivåer av bens(a)pyren.

Deltagarfrekvensen var 63 %. Medianresultat från studien i Malmö presenteras i nedanstående tabell:

Ämne Personburna mätningar/vardagsrumsmätningar Utomhusmätningar

Rådhustaket Dalaplan

Bensen

(ug/m3) 1,0 0,65 1,1

1,3-Butadien

(ug/m3) 0,31 0,05 0,12

Formaldehyd

(ug/m3) 12 3,4 3,0

Kvävedioxid

(ug/m3) 15 20 28

Bens(a)pyren

(pg/m3) 14 24 -

PM2.5

(ug/m3) 5,8 5,3 -



Den personliga exponeringen för bensen korrelerade med halten av butadien, inga andra ämnen korrelerade med varandra.

Den personliga exponeringen för bensen och butadien korrelerade med både egen rökning och passiv rökning. Det fanns också samband mellan butadien och tid i egen bostad. Kvävedioxidhalterna korrelerade till innehav av gasspis. Bens(a)pyren mätt i urban bakgrund korrelerade med både PM2.5 och summa PAH. För inomhusmätningarna korrelerade summa PAH med både PM2.5 och bens(a)pyren.

Det fanns inga korrelationer mellan de parallella bakgrundsmätningarna och medelhalter av de personburna exponeringarna för något av de studerade ämnena.

Vid en jämförelse med 2003 års mätning har de personburna halterna av bensen och butadien sjunkit signifikant. För kvävedioxid visar denna undersökning att de stationära bakgrundshalterna har sjunkit tydligt vilket också konfirmeras med mätningar genomförda av Malmö kommun, medan de personburna nivåerna ligger på samma nivåer.

Denna studie är en del i Naturvårdsverkets hälsorelaterade miljöövervakning, luft, och finansieras av Naturvårdsverket. Liknande undersökning har tidigare genomförts i Malmö 2003 och i Göteborg, Stockholm, Umeå och Lindesberg mellan 2000 och 2007.

Publishing year

2010

Language

Swedish

Publication/Series

Arbets- och Miljömedicin

Document type

Report

Publisher

[Publisher information missing]

Topic

  • Environmental Health and Occupational Health

Status

Unpublished

Report number

1